Welk type motorverzekering is voor u het interessantst?

Welk type motorverzekering is voor u het interessantst?

Heeft u ervoor gekozen om een nieuwe motor te kopen? Alvast proficiat! Eén van de eerste zaken welke u dan moet doen is uiteraard een passende verzekering afsluiten. Het afsluiten van een geschikte motorverzekering lijkt op het eerste zicht misschien vrij eenvoudig te zijn, maar toch komt er in de praktijk behoorlijk wat bij kijken. Zo moet er niet alleen rekening worden gehouden met de specificaties van de motor, maar ook met de ouderdom en met bijvoorbeeld het schadeverleden van u als bestuurder. In ieder geval, komt u er ook niet helemaal uit welk type motorverzekering nu precies voor u het interessantst kan zijn? In dat geval is het een aanrader om rekening te houden met de onderstaande informatie!

Uw motor verzekeren middels de basis motorverzekering

De eerste motorverzekering die op de markt is terug te vinden is natuurlijk de zogenaamde WA-verzekering. Het afsluiten van deze motorverzekering zorgt ervoor dat u voldoet aan de geldende, wettelijke verplichting. Bovendien is het mogelijk om elke motor op deze manier tegen een zeer voordelig prijskaartje te laten verzekeren. Dit is voor veel mensen erg belangrijk. Voor heel wat mensen die een motor aanschaffen geldt namelijk dat ze deze niet elke dag gaan gebruiken, integendeel. In plaats daarvan houden ze hun motor dan ook netjes in de garage tot er dagen aanbreken met mooi weer. Geldt dat ook voor u? In dat geval zult u kunnen vaststellen dat het afsluiten van een uitgebreidere motorverzekering wellicht op financieel vlak niet meteen het meest interessant is, integendeel.

De basis motorverzekering of de zogenaamde WA-verzekering biedt dus in de praktijk zeer voordelige dekkingen aan. Dat lijkt natuurlijk ongelofelijk interessant te zijn (en dat is het ook), alleen is het zo dat u middels dit type van motorverzekering slechts beperkt bent verzekerd. Concreet is het dan ook zo dat een WA-verzekering enkel en alleen de schade indekt welke u met uw motor ten opzichte van derden veroorzaakt. Dat is natuurlijk erg vervelend. Raakt u dus betrokken bij een ongeval waarbij er sprake is van verwijtbare schade aan uw eigen motor? In dat geval zal de basis motorverzekering geen dekking verlenen.

Wanneer kiezen voor de beperkt casco-verzekering?

In heel veel verschillende gevallen is het zo dat de basis motorverzekering, de zogenaamde WA-verzekering dus voldoende is. Echter is het zo dat u er rekening mee moet houden dat u in dit geval echt uitsluitend kunt rekenen op schade aan derden die wordt ingedekt. Dit geldt overigens ook niet alleen tijdens het rijden. Het gebeurt in de praktijk zeer vaak dat een motor schade oploopt wanneer deze aan de kant van de weg of zelfs in de garage staat geparkeerd. Daarnaast kan een motor ook gestolen worden of kan er sprake zijn van vandalisme. In al deze verschillende gevallen zal een WA-verzekering geen dekking bieden. Dat is wel het geval wanneer u ervoor heeft gekozen om een beperkt casco motorverzekering af te sluiten.

In het geval van een beperkt casco motorverzekering kunt u plots rekenen op heel wat extra dekkingen. In dit geval wordt er dan ook wel degelijk bepaalde schade aan het eigen voertuig ingedekt. Er kan hierbij concreet worden gedacht aan de volgende schadegevallen:

  1. Schade welke is veroorzaakt aan derden door de motor en / of de zijspan;
  2. Financiële schade als gevolg van inbraak of diefstal;
  3. Schade die het gevolg is van joyriding;
  4. Schade veroorzaakt door brand of ontploffingen;
  5. Schade als gevolg van extreme weersomstandigheden;
  6. Schade welke het gevolg is van een aanrijding met loslopend wild;

Voor heel wat motorrijders blijkt uiteindelijk het afsluiten van de beperkt cascoverzekering voor hun motor veruit de meest optimale keuze.

Wanneer is uw motor all risk verzekeren de beste keuze?

De derde optie waarover u beschikt om uw motor te laten verzekeren is de zogenaamde all risk motorverzekering. Dit is de meest complete motorverzekering welke u op de markt terug kunt vinden. Voor dit type van motorverzekering geldt dat u kunt rekenen op alle dekkingen van de andere motorverzekeringen aangevuld met de eigen schade. Dat is natuurlijk fantastisch, alleen zorgen de talrijk aanwezige dekkingen ervoor dat ook de verzekeringspremie vrij aanzienlijk is. Mede omwille van deze reden wordt het afsluiten van een all risk motorverzekering in de praktijk uitsluitend aangeraden voor mensen die:

  1. Een zeer dure, nieuwe motor hebben aangekocht;
  2. Elke dag of in ieder geval zeer frequent met de motor rijden;

Hou er rekening mee dat het afsluiten van een motorverzekering in de praktijk ook soms wordt geweigerd. Heeft u er bijvoorbeeld voor gekozen om uw motor tweedehands te kopen waardoor deze reeds over een behoorlijke leeftijd beschikt? In dat geval is de kans zeer groot dat de verzekeraar geen all risk motorverzekering meer zal willen toekennen. Zelfs al mocht dat nog tot de mogelijkheden behoren, dan is de vraag nog steeds of dit voor u wel echt interessant zou zijn. Veelal weegt het bedrag waarvoor de motor wordt verzekerd dan helemaal niet op tegen de hoge verzekeringspremie welke moet worden betaald.

Vergelijk altijd de kostprijs van uw potentiële motorverzekering!

De bovenstaande informatie heeft reeds duidelijk gemaakt dat de kostprijs van uw motorverzekering in de praktijk aanzienlijke verschillen kan vertonen. In eerste instantie is het vooral het type motorverzekering welke zal bepalen hoeveel premie u zult moeten betalen. Hierbij kan er rekening mee worden gehouden dat de basis motorverzekering de voordeligste is. De premie voor de WA-verzekering is dan ook eigenlijk voor elke motorrijder wel betaalbaar. Dit gezegd zijnde wordt er bij dit type van motorverzekering niets van schade aan de eigen motor ingedekt. Is dat iets wat u wel degelijk graag zou willen? In dat geval zult u toch moeten kijken in de richting van de duurdere beperkt casco of all risk motorverzekeringen.

Ongeacht het soort motorverzekering waar uiteindelijk uw voorkeur naar uit zal gaan, het is altijd interessant om een objectieve vergelijking uit te voeren. Alleen door middel van een dergelijke vergelijking is het namelijk zo dat u in de praktijk zult kunnen bepalen bij welke verzekeraar u nu echt de interessantste motorverzekering kunt afsluiten. Let op, ook de verzekeringspremie van de WA-verzekering is niet wettelijk vastgesteld. Ook wanneer u dus van plan bent om deze motorverzekering af te sluiten is een vergelijking uitvoeren belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *