Fonds kiezen

Fonds kiezen

feb 12, 2020 Fondsen by Peter

Voor welk beleggingsfonds kies je en op grond waarvan? Dat is en belangrijke vraag bij fonds beleggen, maar deze is niet eenvoudig te beantwoorden. Er zijn namelijk duizenden verschillende beleggingsfondsen die allemaal verschillen qua soort en plaats van belegging, qua risicograad, begrijpelijkheid, betrouwbaarheid, prestaties en – niet onbelangrijk – qua kosten. Je kunt ervoor kiezen om wereldwijd te beleggen, alleen in Europa of je te beperken tot fondsen in Nederland. Verder heb je nog de keuze uit opkomende markten, kleine of juist grote bedrijven, speciale fondsen voor bijvoorbeeld China, Rusland, biotechnologie, communicatie en ga zo maar door. Het is dus nog niet zo eenvoudig om een beleggingsfonds te kiezen.

Kosten

De manier waarop de prijs van een participatie wordt bepaald is zeer belangrijk. De aan- en verkoopprijs bepaalt namelijk je winst bij verkoop. Er zijn drie mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is een open-end fonds. De prijs voor een participatie wordt hier bepaald door het hele fondsvermogen te delen door het aantal uitstaande aandelen. De uitkomst hiervan heet de

‘intrinsieke waarde’ van een participatie en deze wordt berekend op basis van de meest recente koersen van de beleggingen van het fonds. Een open-end fonds is aantrekkelijk voor nieuwe beleggers, omdat je altijd in- of uit kunt stappen tegen een realistische prijs.

De tweede mogelijkheid is een closed-end fonds. Hier wordt de prijs per participatie bepaald door vraag en aanbod op de beurs, net als bij aandelen. Het aantal aandelen ligt vast en je kunt alleen aandelen kopen wanneer beleggers bereid zijn aandelen te verkopen. De beurskoers van een closed- end fonds kan afwijken van de intrinsieke waarde, waardoor het kan gebeuren dat je instapt tegen meer dan de intrinsieke waarde of omgekeerd.

De derde en laatste mogelijkheid is een semi-open-end fonds. Dit fonds probeert de koers in de buurt van de intrinsieke waarde te houden. Ze behoudt zich het recht voor om de in- of verkoop van aandelen of participaties tijdelijk te staken, om te voorkomen dat ze in de problemen komt wanneer iedereen ineens de stukken ter verkoop aanbiedt of omgekeerd, wanneer er ineens sterke belangstelling voor het fonds ontstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *