Beleggingsfondsen, soorten beleggingsfondsen

marrein.nl-beleggen

Beleggingsfondsen, soorten beleggingsfondsen

Wereldwijd of Europa

Een wereldwijd fonds belegt over de hele wereld. De spreidingsmogelijkheden van deze aandelenfondsen zijn groot, want wanneer er bijvoorbeeld een crisis ontstaat in Azië kan de fondsbeheerder beleggingen verschuiven naar andere werelddelen. Naast wereldwijde fondsen zijn er ook Europafondsen. Een Europafonds belegt uiteraard in Europa, maar er zijn verschillende soorten. Zo zijn er aandelenfondsen die beleggen in grote bedrijven (large caps), zoals AEX-fondsen. Maar er zijn ook fondsen die zich richten op kleine of middelgrote (small en midcaps).

Opkomende markten

Er zijn fondsen die specifiek beleggen in opkomende markten (emerging markets). Dat zijn gebieden of landen die aan het begin staan van hun industriële ontwikkeling. Zij kunnen een enorm groeipotentieel hebben. Het nadeel is dat ze flinke risico’s met zich mee brengen.

Obligatiefondsen

Een obligatiefonds belegt in vastrentende waarden als obligaties en is er in vele soorten. Zo kan er bijvoorbeeld een belegging worden gedaan in een regio, een land, wereldwijd, in euro’s of in een andere valuta.

Mixfondsen

Mixfondsen beleggen in verschillende beleggingscategorieën zoals aandelen, obligaties, liquiditeiten of onroerend goed. Het grote voordeel van een mix fonds is dat ze binnen afgesproken grenzen kunnen overstappen van bijvoorbeeld aandelen naar obligaties, liquiditeiten of onroerend goed. Dit maakt de meeste mixfondsen een stuk flexibeler dan andere beleggingsfondsen. De timing van de fondsbeheerder is echter van groot belang.

Indexfondsen

Een indexfonds is een niet-beursgenoteerd beleggingsfonds. De fondsbeheerder speurt niet actief naar winstkansen, maar hij steekt het geld domweg in de onderliggende waarden van een afgesproken beursindex, zoals gebeurt in AEX-fondsen. Je kunt via een indexfonds gemakkelijk gespreid beleggen tegen minimale kosten en je doet het nooit slechter dan de beursindex. Vanwege het feit dat banken er nauwelijks op verdienen, is het aanbod aan indexfondsen beperkt.

Hedgefondsen

Een hedgefonds is een beleggingsfonds dat inventief belegt met zo min mogelijk last van toezichtregels en veelal met veel geleend geld. Het fonds zoekt de hele wereld af naar buitenkansjes in de markt. Vaak is direct beleggen in een hedgefonds alleen bereikbaar voor zeer vermogende mensen of voor pensioenfondsen. De kleine belegger kan terecht bij fondsen van hedgefondsen, dat zijn fondsen die in hedgefondsen beleggen. Het nadeel hiervan is dat je dan in feite twee keer beheerskosten moet betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *