Beleggingsfondsen, de voor- en nadelen

marrein.nl-voor en nadelen

Beleggingsfondsen, de voor- en nadelen

Beleggen fonds

Het grootste voordeel van fondsbeleggen is misschien wel het feit dat je voor een stukje eigenaar wordt van de hele effectenportefeuille van het fonds. Het gaat om een investering in een grote en diverse effectenportefeuille die daarmee zorgt voor een goede spreiding van het risico. Andere voordelen zijn de eenvoud, het gemak en de tijdbesparing. Je geeft als fondsbelegger in feite het grootste en meest ingewikkelde werk uit handen aan de experts van het beleggingsfonds. Zij houden de ontwikkelingen op de markt in de gaten en zorgen voor de koop en verkoop van aandelen.

Gespecialiseerde fondsen

Een nadeel is dat je geen invloed kunt uitoefenen op de keuzes die de fondsbeheerder maakt. Je kunt er echter wel voor zorgen dat je kiest voor gespecialiseerde fondsen, die bijvoorbeeld alleen in een bepaald werelddeel of in een bepaalde sector beleggen. Je kunt van deze gespecialiseerde fondsen overigens flink profiteren, omdat je de mogelijkheid hebt te beleggen in sectoren waarbij rechtstreeks beleggen uiterst lastig is. Denk aan een opkomende markt als China. Een gespecialiseerd fonds maakt dit mogelijk en laat je profiteren van de ontwikkelingen in interessante regio’s en sectoren.

Rendement beleggingen

Het rendement beleggingsfondsen wordt afgevlakt door beleggingen die minder goed presteren. Tegelijkertijd kan dat worden beschouwd als een voordeel, omdat wat voor winst geldt, ook opgaat voor verlies. Verliezen worden gecompenseerd door beter presterende beleggingen die wel een  hoog dividend in je fondsen opleveren. Je rendement wordt echter wel gedrukt door de kosten die de fondsen in rekening brengen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat 80 procent van de fondsen, vaak daardoor, slechter presteert dan de index. Als je kiest voor beursgenoteerde beleggingsfondsen heb je ook nog te maken met beurskoersen beleggingsfondsen. Als de koersen van jouw beleggingsfondsen er gunstig voorstaan kun je ervoor kiezen jouw aandeel in deze fondsen tegen een gunstige prijs te verkopen.

Samengevat

Een beleggingsfonds is uitermate geschikt voor mensen die een hoger rendement willen behalen dan op een spaarrekening, maar geen tijd, zin of voldoende kennis hebben om actief te beleggen. Je hebt voor fondsbeleggen bovendien geen kapitalen nodig. Het is al mogelijk om met een paar honderd euro een participatie in een beleggingsfonds te kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *